BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN:

serbuk warna makanan
kacang dhall hijau
tepung pulut
tepung beras cap teratai
gulu pasir kasar
daun pisang
air panas
minyak masak

CARA PENYEDIAAN:

1)
Rendamkan kacang hijau selama 2 jam.Selepas itu, mengalirkan air dan kukus selama 35 minit atau sehingga kacang hijau diperlahankan sepenuhnya.

2)
Hancurkan kacang hijau dan masukkan gula.


3)

Panaskan kuali dengan minyak masak, gunakan api kecil untuk mengoreng kacang hijau sehingga awal campuran ke dalam bentuk yang melekit. Biarkan ia sejuk.

4)
Bahagikan semua tampalan 20gm setiap roll ke dalam bola kecil. Diketepikan.


Untuk Kulit:
5)
Cuci dan longkang daun pisang. Potong daun pisang ke dalam bentuk segi empat tepat yang lebih besar daripada acuan kueh.Letakkan minyak masak pada daun pisang.(Tunggu untuk digunakan pada langkah yang seterusnya.


6)
Campurkan tepung pulut,gula,air panas,kacang dhall hijau bersama-sama, tutup dengan kain lembap dan biarkan ia selama 10 minit.


7)
Tambah air dengan  perlahan untuk membentuk doh, diikuti dengan minyak. Ulikan sehingga minyak sepenuhnya diserap ke dalam doh.


8)
Bahagikan doh 20gm setiap satu.


9)
Meletakkan bahan-bahan dalam tengah  doh dan membalut dengan ketat.Masukkan doh ke dalam pembentuk kuih ang ku. Meletakkan kueh pada daun pisang yang telah disiapkan tadi.Lancar.


10)
Masukkan kueh ke dalam kuali dengan api yang kecil.Letakkan minyak masak pada kuih ang ku.


11)
Potong daun pisang mengikut saiz kueh.


12)
Kuih ang ku yang sedap boleh dimakan.

没有评论:

发表评论